EiF@
Assalamualaikum..

Eifa nak kongsikan percutian eifa ke Cherating, Pahang bersama keluarga tersayang pada 25-26 Dec 2015 (sempena cuti panjang-free..hehe)

Terdapat banyak chalet dan hotel berhampiran dengan pantai, boleh Google je yang mana yang berkenan dan sesuai dengan bajet. Eifa memilih chalet yang sederhana. Kerana ekonomi yang kurang memberangsangkan sekarag..kikiki.. Eifa duduk di Payung Guest House http://www.payung-guesthouse.com/ (klik utk lihat gambar guest house tu). Memang tenang dan menarik, boleh jalan kaki je ke pantai, lebih kurang 3-5 minit. Depan chalet ada terdapat kedai makan untuk sarapan atau makan tengah hari. Boleh parking di area kedai itu juga. Harga berpatutan RM60-100, dengan owner Mat Salleh yg mesra pelanggan J. Namun jika mahukan lebih keselesaan, bolehlah book hotel or homestay J Bg eifa ok la tempat ni jika ingin bercuti sekadar 2hari 1 malam, Cuma malam kena jaga2 dengan nyamuk kerana belakang chalet ada sungai, dan keadaan persekitaran chalet yang dipenuhi pokok2 rimbun.

Eifa decide untuk bercusti 2 hari 1 malam sahaja, memandangkan eifa dah research dulu sebelum pergi, bagi eifa, yang menarik di Cherating;

1. Pantainya yang jernih dan bersih.

2. Makanan yang sedap – Satar, Otak2, keropok lekor dan ikan bakar.
Lokasi (waze) – Monica Bay @ Pantai Mok Nik. Banyak kedai2 di tepi jalan, yang popular Warung Aziz Satar, tapi kedai lain pun sedap jugak.. Sebab rasa ikan fresh & isinya tidak kering.

3. Turtle Sanctuary – untuk melihat penyu dan anak penyu.
Jika memang musim penyu bertelur, dapat la tengok dan lepaskan penyu ke laut. Masuk percuma, boleh derma ikhlas untuk penyu2 tu.
Lokasi (waze)- berdepan dengan Club Med. Boleh waze Club Med untuk tunjuk arah.

Eifa datang hujung tahun, memang bukan musim penyu naik ke darat, jadi dapat tengok penyu dalam kolam. Itupon dah teruja anak eifa tengok..hehe

Bercakap mengenai ikan bakar, yang popular di sana ialah Warung Awang Ikan Bakar (WAIB), namun jika masa cuti sekolah atau cuti umum memang penuh dan agak lambat untuk menunggu. Eifa pon tak dapat nak merasa sebab orang ramai dan kena tunggu lama.  Jadi kami makan di restoran selang 2 kedai je dari WAIB tu, yang tak kurang sedapnya, Pok Man Ikan Bakar. Ikan tak kira kilo, tapi kira seekor, Suami pilih ikan besar lengan RM30 je, murah sangat! Fresh pulak tu. Boleh waze je untuk tau lokasi kedai J


Sebelum balik, sempat singgah beli ole2 keropok lekor berdekatang dengan pintu gerbang sempadan ke Kemaman. Berlambak kedai tepi jalan, pilih je mana yang suka J


Sekian entry eifa untuk kali ini, jumpa lagi (^_^)v. Maaf tiada gambar, sebab hp problem tak boleh transfer gambar..hehe..daaa...
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
Assalamualaikum/ Salam Sejahtera buat semua blogger (^_^)

Dah lama dah rasanya tidak bergiat aktif dalam blog eifa ni.. Rindu pula rasanya.. 
Disebabkan kerana sibuk dengan alam pekerjaan dan disebabkan tiada akses internet di rumah dan ditambah pula  dengan tiada idea yang bernas untuk diluahkan, maka eifa terus menyepikan diri. (huhu, jahatnyerrrr~)
Eifa minta maaf kepada semua blogwalker yang datang menjenguk blog eifa ni, sebab eifa tak sempat nak membalas kunjungan anda semua. InsyaAllah, ada masa panjang sikit nanti eifa balas ye..
(ni pun curi2 buka blog kat office, sebab bos takde..hihi..jahatnyerrrr~)

Nak ucap "Selamat Berpuasa", Ramadhan dah lepas.. Untuk siapa yang puasa ganti boleh la..hehe..
Nak ucap "Selamat Hari Raya" dan "Selamat Hari Merdeka/Malaysia" pun dah terlambat dah..
Yang ada akan datang ni, Deepavali .. So, Happy Deepavali eifa ucapkan kepada semua yang menyambutnya.. Rasanya semua orang pun sambut, sebab kita kan 1 Malaysia..betul tak? (^_^)

Tambahan pula, yang paling seronok pada mereka yang suka ber"shopping" la, sebab boleh kata hampir sepanjang tahun ada SALE! hehe.. Kalau Sogo, Jalan TAR / Masjid India itu penuh, mesti Sebab SALE la tu hoho..weeee ~(^o^)~

Apa pun, hargailah kenikmatan, kelebihan dan keharmonian yang kita ada di negara bertuah Malaysia ini. 
(melalut sudah, padahal tadi kata macam tak ada masa..kih kih kih...)
Ok la, papai.. Hope I have time to visit u all guys! Love ya!

3 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
Erm, kali ini eifa nak berbincang mengenai isu semasa yg sedang hangat diperkatakan sekarang ni..
 (isu semasa ke? hehe)

Isu mengenai "Penyimbah Asid Bersiri" .. bukan perogol mahupun pembunuh bersiri, bukan juga perut yg berisi.. (eh..eh, lari tajuk plak..hehe)




sumber: Google
 


Sampai sekarang semua orang tak tahu kenapa dan tujuan beliau ni buat macam tu. Macam2 anggapan yang orang buat, "hobi dia kot.." kata makcik Melah sebelah rumah..hehehe... Macam nak balas dendam kat kaum perempuan pun ada.. Mungkin sebab kecewa dengan perempuan, jadi dia buat la mcam tu... Mungkin juga sebab dia suka tengok orang lain sengsara....

"lelaki berkulit gelap, dan menaiki motosikal jenis Honda EX5 berwarna hitam" modus operandinya menyimbah asid kepada mangsa2 yang sedang berjalan/berjoging/menunggu bas/membuka tingkap kereta (terbaru).. 


Dah 23 mangsa yang terkena, semuanya perempuan.. Eifa juga perempuan, tentu eifa dan kawan2 lain pun takut juga... Mangsa terbaru kena sbb buka tingkap sekejap je, dah kena simbah.. Dulu ingat pejalan kaki je.. Lepas ni, nak bukak tingkap sikit pun dah tak berani la macam ni. Dah macam tak selamat, walhal kita dududk di negara Malaysia yg bebas & aman untuk kita ke mana sahaja.

Apa pun andaian kita semua, hanya dia dan Tuhan yg tahu.. Harapnya dia sedar akan perbuatan dia. Tak baik buat orang lain sengsara. Kita pun manusia juga, serupa..Ada kulit, hati & perasaan. Janganlah mudah ikutkan hati & perasaan. Bak kata pepatah.. "ikutkan mulsut, badan binasa, ikutkan hati, mati.." (maaf la kalau salah tulis pepatah ni ye..)

Diharapkan agar kita semua berwaspada dan lebih berhati2 semasa diluar mahupun di dalam rumah. Kata orang , "malang tidak berbau"..

Sekian..


2 comments | edit post
Reactions: 

1Malaysia.. Saya anak Malaysia (^_^)

Photobucket
There was an error in this gadget