EiF@


 at 7:34 pm on Saturday, August 23, 2008

Satu hari, sedang asyik aku berchatting, tetibe muncul 1 id dari fanbox,…"mr.X" .. dia bukanlah salah seorg dr fan aku, tp memandangkan dlm page ni kita boleh tahu siapa yg online, maka bolehla kita nk kaco org…hehe.. then, ak tertarik dgn msg yg diberi, dia ckp dia bz, nk keluar, so hope sgt kalo dpt smbg through email..he gave me his email.. so, aku pon anto la email kat dia..
Bermula dari situlah, hati kami bertaut..Hanya dalam email!! ak pon seakan tak percaya, tp itulah kenyatannya.. mmg ada org yg bertemu jodoh dlm dunia siber ni..Mybe, aku pon termasuk skali?? Ntahlah, jodoh pertemuan di tgn Tuhan.. ak selalu berpegang pada itu…
mula berkenalan pada 06/08/08, then, kami jadi kekasih pada 08/08/08.. kebetulan plak tarikh cantik.. Ak tak tahu kenapa, ak senang menerima dia dlm hidupku.. ak suka dgn cara dia proposed ngan aku..lain sgt2..dan sifat2 dia juga sungguh menyenangkan hatiku..That’s one of the reasons…. ramai yg mengatakan aku terlalu cepat percaya dan jatuh cinta..bg aku, aku selalu percaya pada takdir.. Mungkin, inilah takdir yg tertulis untukku..
Masa blaja dlu, ak selau diganggu oleh org2 yg tak ak kenal..salah no la, apa la..bla3..sampai ramai kwn2 kata, "ipah, aku rasa mmg kau akan bertemu jodoh macam ni kot"…aku hanya membalas kata2 kkwn2ku dgn senyuman..=p
erm, smbg blk pasal my bf..kami hanya bercinta menggunakan email.. yela, cinta antara benua..time tu dia kat states, keje.. 2-3 hari lg blk singapore…tp, x lama..2-3 hari b4 convo ak, die kene g US blk…ada prob kat sana.. wpun berat hati, tp ak kena la phm dia..dia ada ajak ak, ak pon main2 la ckp nk ikut,tp xdpt sbb convo..ak ingat dia g dlm 2-3 hari or 2-3 mggu je..rupe2nye, dia mk g sana 6 bln..huhu..sedey sgt2..bru je nk ajak dia dtg raya..huhu…tp, disebabkan ak ni hanya gf dia je, so ak hanya boleh sokong dia..support dia dr blkg..
after 1mggu lebih kami bercinta, pd 20/08/2008 dia melamar ak..(tarikh cantik lg..) serius katanya..ak pun soh la dia dtg merisik kalau dia betul2 serius..ikut adat.. dia dh bgtau family dia, n diorg stju nk dtg after dia blk nnti…kene tggu 6 bln lg la…
Now, aku rasa risau + bimbang + sedih sgt2…dia sdg sakit disana, aku pula jauh di sini.. 2-3 hari lps, dia ckp dia nak rest,sbb demam n muntah darah..time tu terkejut gle ak, yela, mesti la risau bgt..ak pun xkacau la dia berehat…then, esoknya, ak dikejutkan dgn berita yg dia tlh dimasukkan ke wad kerana pendarahan dlmn..yg ak terharu, dia soh kwn dia inform aku kalau ada pape berlaku kat dia..kwn dia kata, akan update pasal dia kat aku..esoknya (kelmarin), ak terkejut lg..huwaaaa…. dia koma!!! doktor kata darah dia bercmpur dgn racun..dia termakan ubat expired… ya Allah, xdpt nk ak gmbrkan perasaan ak time 2..yg plg ak terharu sgt2, kwn dia ckp dari dia pengsan smpai skrg, dia keep holding my picture…waktu 2 ak kat rmh, apa lg banjir la..Mak n adik2 aku semua tau..ak mmg xpernah sembunyi apa2 pun dr mak aku…
Off course la..ak xblh tdo..,ata smpai lebam2 menangis, ak hanya mampu berdoa dr sini..xmampu nk g ke sana..kalau di dlm malaysia juga, insyaAllah ak g lwt dia.. tp sbb jauh, terlalu byk prob utk ak ke sana..(xde duit sbnrnye..huhu)..
Alhamdulillah, ptg semalam kwn dia bgtau yg dia dh sedar..Syukur sgt2 ak…Doa kami dimakbulkan..doktor kata, he’s lucky sbb racun 2 hampir2 nk masuk dlm hati dia that can may cause to …….(phm2 sendiri la..xnak tulis..)..Dia bgn je, terus pggil nama aku…Ya Allah, kalaulah aku sada kat sna…namun, ak sedar..hanya doa yg mampu ak kirimkan agar dia cpt sembuh dan sht seperti biasa..I Love him very much..eventhough i haven’t see or ever dated him once, or even hear his voice..i know and i believe that this is fated…and i accepted all of His fate.. Because like i said before, Jodoh pertemuan di tgn Tuhan..namun, kita hanya merancang, Tuhan yg menentukan segala2nya..now, i’m waiting for his news through email 1/day…
Untuk Abg mie, percayalah, ifah hanya sayang dan setia pada abg seorang…ifah akan sentiasa berdoa dan seti menunggu abg di sini.. Mmg byk dugaan yg telah dan akan Allah beri, ifah akan cuba besabar dan tabah untuk menerima ujian ini dgn redha’…sbb ifah percaya, seandainya mmg abg tercipta untuk ifah, tiada apa yg dpt memisahkan kita..
I Love and Miss u so much!!!
1 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

at 11:54 pm on Tuesday, August 26, 2008

"ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tgh hari".. bila ak pk2, bgs jugak ada pepatah ni.. mlm td, ak dh pon merasakannya… but i learn something, dari cerita kwn2, dan org sekeliling ak nie, ak tau yg bila kita mencintai seseorang, tak boleh sepenuh hati (100%)..kelak kan memakan diri.. Bukan apa, jgn disebabkan terlalu taksub dgn cinta, hbs maruah diri tergadai..dan sggup membelakangkan keluarga..
Kita kene ingat, ibu kita yg melahirkan kita…and family kita adalah segalanya di dunia ni.. harta yg tak ternilai, dan tak boleh dibeli..
Ak pernah melihat seorang rakanku yg kecewa sgt dgn cinta.. asgt2 sengsara.. bayangkanlah, sampai tak mampu nk belajar, menangis stp hari dan sggup nk berhenti belajar krn terlalu sygkan bf die…ak sedih sgt tgk kwn ak cmtu..ak berdoa agar ak tak diberikan dugaan sebegitu..takut tak kuat nak menghadapinya.. Kami kwn2 dia ni stp hari nasihatkan die, risau die buat sesuatu yg diluar jangkaan.. Yela, kitorg sygkan kwn kitorg ni..so, msti la nk tolong die lupekan mamat tu..
kdg2, ak rasa bersyukur juga kerna dpt belajar dr pengalaman kwn2.. so, i can prepare myself if perkara yg sama terjadi kpd ak..
ada kwn ak cakap, kita perlu syg siri sendiri dulu sblm kita sygkan org lain.. barulah kita dpt mengawal perasaan dan ubati kekecewaan dgn menyedari bhwa kita bukan keseorangan di dunia ni..kalau kita tak dpt bersama dgn bf kita tu, mgkin tiada jodoh.. anggap la itu ujian dr Allah.. Terimalah dgn redha’ dan sekiranya kita merasa sedih dan lonely, dekatkan diri dgn Allah..sesungguhnya, dgn mengingati Allah, hati kita akan menjadi tenang…
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

at 10:03 pm on Monday, October 16, 2006

"Hai org2 yg b’iman, jauhilalah kbykn sgka2 krn sbhgn sgka2 itu ialah dosa & jgnlah kamu mncr aib org & jgn pula stgh dr kamu mengumpt yg lain. sukakah slh seorg dr kamu, bhw ia memakan daging saudaranya sendiri? maka tentu kamu benci memakannya. tktlah kamu kpd ALLAH. Ssgghnya, ALLAH penerima taubat lg penyayang… " Al-Hujuraat:12.
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
at 10:11 pm on Monday, October 16, 2006
Kemenangan itu sdg menanti di hdpn kta. w/pun tekanan (tekanan=daya/luas) smkn dahsyt dan keras m’hmpt kta, ingtlah bhw ssgghnya fajar mentari psti;n trbt w/pun kegelapan msh pnjg…imam hassan al-banna
Semoga kta dibekalkan kekuatan drNya untk sgl ujian yg mndtg dan yakinlah dgn pertolonganNya.
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

 at 3:10 pm on Thursday, October 19, 2006

Hidup nie penuh dgn dugaan dan cabaran..sebagai seorg manusia biasa, kite mmg xkn dpt lari dr masalah…
kdg2 kite terfikir, knape kite jer yg kene mcm nie??? knape x org len? ttp prnh x kiter pk yg org len prnah alami mslh cuma dlm bntuk yg berbeza2…
hmm…betul x aper yg aku pk nie?
Manusia mmg xprnh nk bersyukur dgn nikmat yg Tuhan bg. kite slalu nmpk kekurangn dan tau mngkritik jer mcm dlm program reliti tv skrg nie.. xke kite pk yg bnde2 cm2 sbnrnye menunjkkan perangai sbnr mnsia yg x prnh bersyukur??
one thing, aku sbnrnye malu sbb negra kite lbh mengagungkan artis drpd memaparkn org2 yg berjaya dlm hdp spt businessman dll.( Aku prsn bnde nie mase tgk citer korea)cube kiter tgk negara len, mereka lbh suke citer ttg golongan2 yg berjaya utk dijdkan tauladan dan ikutan…barulah msykt lbh maju..
wpun mrk org brt ke, bnda tg baik tue kiter blh ikut..
mybe org len punyer pndpt msg2 tp ini adalah pndpt aku…
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
at 3:38 pm on Thursday, October 19, 2006
Aku ada satu citer menarik yg aku nk kongsi dgn shbt2 sekalian… citer nie mybe korgb prnh dgr tp aku nk citer gak…
Ada sepasang suami isteri nie, diorang dok aman damai…(bkn desa tau!)
nk dijadikan citer, satu hari bini dia teringan nk mkn tembikai…(xtau la dia ngidam atau sesaje nk mkn..) so, husband dier nie pun disebabkan syg bini dier pun g la cr kt pasar…(sape x syg bini ooi..)
then ble smpai kt rumah je….

suami: Ayang, nie buah tembikai yg ayang nak…abg beli khas utk ayang.
Isteri: Wah! time ksh abg! Saayang abg! mmuahh…

then si isteri nie pun g la potong buah tue…jeng3, (cube teka ape die nmpk???)

Isteri: abg! knape buah nie cmnie? dh busuk la, dh x elok…mcm mane abg blh beli nie??

Si suami nie berasa kurang senang dgn ape yg terkeluar dr mulut bini dier td..lnts dia berkata..

suami: Ayang, ayang marah kt sape sbnrnye nie? Ayang mrh kt abg yag beli buah nie ata penjual tembikai atau Pencipta buah tembikai?

Si isteri pun terkedu mndgr perkataan suaminya..Dan suaminya menyambung.
.
Suami: Adakah si penjual tembikai nie tau yang buah nie sbnrnye dh busuk? pasti dia pun mahu menjual buah yg baik dan elok sepertimana org yg membeli, msti nk buah yg elok kan?
Bertaubatlah kamu sblm terlmbt…
Si isteri nie pun segera bertaubat dan memohon maaf dr suminya itu…
Wallahualam..
(P/s: citer di atas diubah sdkt cara penulisannya namun msg yg ingin disampaikan adalah sama…)

Moral: Sebagai umat Islam, kita tidak harus mencaci mknn krn mknn itu adalah rezeki yg Allah bagi..
Takde peniaga yg sengaja nk jaul mknn yg x sdp kt kite..Renung2 kan lah….
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

at 11:05 pm on Friday, November 10, 2006

Assalamualaikum…
aper nak jadi? nak jadi aper ek? aper yang jadi? aper yang nak jadi? ish, cukup arr…merepek je…

Actually nak citer pasal final exam nie..time mggu exam pun still lg nk memain n bergumbira.. Aper nak jadi?..(aku cakap psl diri aku larrr). kekadang 2 ader gak bt perangai yg luar biasa..Roomate pun penin tgk aku. yer la, tension punyer pasal. kan dh jd kurang siuman….ish2 aper nk jd?
sbb 2 ader pepatah kater study smart not hard..Eh, pepatah ke 2? belasah jer la..
sekarang nie pun tgh memain…tension ble pk last paper 17hb nie, ada gab 8 hari dr paper 2nd last, kelmarin(9/11)…so terpakse la aku memain dlu, eh silap kemas brg dlu coz petang 17hb nak kene lapor 4 anual camp plak..dah la paper hr 2 kol 3-6ptg…kelam kabut la aku nnti nk packing brg..
nie nk study utk paper last pun mcm x tenang jer..asyik dok pk psl nk packng brg.. Aper nk jd ni??

Aper pun, hdpku kini gumbira juga kerna kehadiran anak Julie yang suker mengunjungi n bermain denganku..(ceh,ayat skema la plak..)…Mesti orang yg bacer nie pelik n x phm n nk tau gak saper Julie 2? adakah dier makcik aku? Jawapannyer kiter tggu slps ini..hehe jagn bengang, bawak bersabr..(sabar kan 1/2 iman)..Jeng3!!Julie tue sejenis kuih..Eh!bkn gak..dier adalah sejenis makhluk ALLAH yang bertelinga 2, 2 mata, 1 mulut, 2 lobang hidung..n berkaki 4. tmbh satu lg, berekor gak..warna dier putih bertompok coklat. cube teka? ha, betul la tue, KUCING!!! Comey gle anak dier. ada 4. 2 belang, satu putih (pggl "helmet" sbb dia warna pth tp bhgn kpale rambut dier htm…hehe) n yg satu lg Plak warna Htm sume(pggl "eveready")..sbb pggl pk la sendiri ek!
skrg nie sumer tgh tdo kt blk…so
PLEASE QUITE!
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
eifa-najmi at 8:06 pm on Saturday, December 23, 2006

Erm, mcm menarik jer bunyinyer. tp realiti hanyer mereka yg terlibat je yg tau. Kalo nk citer aper aktiviti yg kitorg buat maser lathn tmptn n anual camp dulu 4 sure la x same cam pandu puteri, pengakap, bomba o polis…nie lebih mncbr dan menguji mental n fizikal…

kadang2 aku terfikir gak,mcm mane seorg pompuan mcm ak blh terjebak(cewah, ayat power!) dlm aktiviti yg x ayu lgsung nie? adakah aku nie mmg x ayu atau sajer nk buat2 x ayu? jawpnnye,aku sbnrnye suke aktiviti lasak n cube jd ladies yg elegant n mntap g2..(huhu, xde dlm plhn jawpn nmpknye..)

mase ak kt matrik,ak prnh dgr psl palapes nie.mcm PKBM…tp ble ak suarakn hasrat nk msk palapes,abg ak x bg…BUT mase ak dftr ky USM nie, d saat ak pon dh x minat nk msk coz abg xbg dlu, baru abg aku ye ye nk ak msk palapes…(hekeleh…) rase mcm terbakar gak la TP ble dgr alasan abg ak yg logik n bgs, ak pon ok jer…(alasannye; Pandai hargai maser n xde mase nak berpoye2…)

sejak mule msk dlu smpai skrg, x trkire byknyer ak pk nk DROP…knape ek? sbb ak rase mcm x mmpu. kwn ak yg x palapes suke ckp "x penat ke?"’, "1 unit jer setahun?"… kdg2 ak pk Palapes nie mcm 20 unit pon ader gak coz lathn slalu 20 jm smggu…(sabtu n ahad) Tp Alhamdulillah ak still stay kt Palapes… aku punyer alasan trsndiri…alasan yg berjaya mengukuhkan lg ak kt palapes..Jurulatih yg aku sayang sgt2 mcm ayah aku; staf Manaf, Staf Din, Encik Aziz dan sume jurulatih yg ader, pegawai sukarela prgkt kami; Letenan Muda Mukhwim, ajutan; Kapten Sabri dan kwn2 aku skuad "JENGKING HITAM". Walaupun kdg2 ade x puas hati, tp sbnrnye itu yg kukuhkan lg ikatan kami..biasa la, byk org, byk ragam.(pacat, gile2, happy go lucky..)…

aku suke nak citer yg jurulatih kitorg nie prnh kate, dia nk mrh tp slalu x jd kt kitorg…knape ye? ktrg rase sbb perangai kitorg yg slalu hepy n gle2 kot…

Knape ktrg pk cm2? sbb senior ktrg prnh ckp, diorg riso ngan prgkt kitorg nie, byk main dan ssh nk serius…hehe..mmg pon. tp ktrg main2 smbil buat keje, n time kene punishment so keje siap tau! itu sbnrnye petua utk xnak mental!…

uish, pnjg benor dh nie..cukuplah setakat nie dlu…nnti ble ak rase mcm xde kejer, ak post lg…k, adioss…fight oh, oh!




0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
at 2:14 am on Tuesday, February 13, 2007
Assalamualaikum..
erm,baru lps hbs latihan menembak kt gurun…best gak coz dpt tembak senjata2 yg lebih mencabar + bahaya + canggih dr dlu…100_0413
hehe..walaupun ada byk cerita yg x best kt sana, kami (inter) ttp gumbira n thn mental mcm biase…kami dpt tmbak M203, GPMG, Claymomile( x tau la ejaan btul ke x)…ader gak rase sdh n takut ble kena marah ngan jurulatih tp itu sume 2 biase la…kami mmg banyak kena blaja.

100_0317 hari pertama (10/2/2007) kami di kem hobart,gurun, kedah….smpai2 jer kami terus g ke lapang sasar untuk menembak guna senjata M203… agak teruja perasaan kami time 2 dan ader gak perasaan bmbang coz salah seorg skuad kami dikejarkan ke hspitl coz terkena tebuan tanah..Alhamdulillah dia kini chat mcm biase…balik pd senjata td,M203 nie berat tau! tembak pun bukan kene kt target,ntah mane2 g nyer…g kt rumput smpai terbakar rmput tue sbb kami n cuaca yg panas terik…klaka gak…
hari kedua kami try plak Claynmomile…yg nie lg mencabar coz dier mcm bom…sakit2 jantung kami yg ader kt c2…walaupun dok jauh gak la…tp ble smpai time ak jer,xcukup claymomile 2, so kena la kongsi 3 org (ak+teng2+along)…asyik kena tegur jer coz lembab…ish3…100_0403_1

tgh hari plak kami mnmbak snjata GPMG…peluru berantai…yg nie kami kene pki ear plug coz bunyi dier..Fuh,sakit telinga!!kena bt by partner, dpt partner ngan faizal uyub..erm,bkn sakit telinga jer,tp sakit tgn gak coz peluru yg panas n kaki dia yg panas…melecur la ckit2…tp seronok gle…Komandan kami pon dtg try tembak….

last day kt gurun,xtau la best ke x, tp lebh kpd x best la coz kami yg kena clear tmpt tue, xdpt nk menmbak lorong hutan…xder rezeki kot…tp ader pngalaman yg xdpt ak lupakan,kene buang smpah …uish..malu gak la + busuk lg….tp tue sume kngn…huhu…hope x kena lg lps nie..100_0462
guys kami kena blk dlu coz diorg yg kena loading brg2…kesian kan…then kami plk(ladies) blk tgh hari (naik bas usm)..kami rasa bersyukur…ingatkan naik trak..tetiba kami rase kesian sgt kt guys kami…huhu…

then, ble dh smpai usm, kejer kami aper lg…mcm biase la,kemas brg2…susun n smpan, basuh dll…cuci senjata plg leceh sbb lama..tue la, menembak seronok jer, cuci malas!!
100_0507selepas mkn tgh hari, kami pon dibenarkan balik ke…mane2 jer la…
sbnrnyer byk nk citer tp xlarat nk tulis…so,tulis aper yg mampu jerla…
aper pon, byk bnda yg tersirat yg ak dpt dr lat kali ini…
walau aper pon yg berlaku, kami tpp SAAAYANG Jurulatih kami esp staf manaf, encik aziz,staf din dll….
c u later,bye!
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

at 8:56 pm on Tuesday, March 13, 2007

Assalamualaikum..
Pada 9-11/03/2007 telah diadakan konvensyen astronomi prgkat kbgsaan di usm 2007..
kebetulan, aku xde lat palapes..nak masuk rowing pun xjadi n nak masuk bola tmpar utk sukad pon xjd gak…then ak amik kptsn utk join konvensyen nie dgn jd sukarelawan…
erm,sbnrnye aku mmg mnt dgn astronomi nie.
.cite2 ak mase kecik dlu mmg nk jd astronomi. tp mybe xde rezeki nk dpt bende 2 so ak pon amik la environment…jd pencinta alam sekitar plak..
papepon, best mase join konvensyen 2…wpun aku sorg2 je coz org len sume busy, ak dpt kenal ramai dak fizik…sume senior plak 2. so kirenye kenal ramai kakak la.. kak fizah,kak za, kak mar, kak ayu,kak nisa,etc… n asyraf(nie lelaki tau!)
tp yg klako nye, diorg mule2 ingat aku nie dak fizik gak sbb dak fizik je yg amik subjek astronomi…
erm,papepon wpun ak sorg2 ak ttp teruskan coz minat nyer pasal. tp agak kecewa la sbb x smpt nk blaja pasal alat yg digunakan utk menentukan wk2 solat dr jab ilmu falak…hope nnti dpt blaja..
thanx 2 kak za n adk remi(KMPP) coz ajar cara nk gune peta bntg… i Really appreciate it!
tp yg paling best dpt jmpe ngan orng yg pernah keje kt NASADsc00015

nie die orgnyer… nama dia John Reiss. Jr. Skrg dia ada kt Sarawak jd environmental consultant. lg la aku bersemangat sbb dia skrg keje benda yg akan aku akan buat gak! hehe… insyaALLAH…

apepun, byk gak yg ak blaja dr konvensyen 2..wpun penat jaga spnjg hari( tp ader gak curi2 g joging,klas,kenduri rmh staf n tgk badminton) tp I really enjoy it! InsyaALLAH kalo diizinkan ak nk join Da club or join konvensyen 2 lg thn dpn..(tiap2 thn ader kt usm…dah 3x)..
erm,stakat 2 jer kot. nk tulis lbh2 dh xde mase..esok ade test plak. lom study lg nie…
k,da da……
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

at 3:38 am on Wednesday, December 5, 2007

17-19/11/2007
KAMI DAK PALAPES USM TIME NIE ADA LAT BERTERUSAN..KAMI WAT U/KAJI PEL SBLM UJIAN TIME FASA KEM NNTI..PENAT GAK LA SBB JADUAL FULL SMPAI PTG..TP BEST! TIME 2 AK XDE SUARE..HUHU..TETIBE JE JD SERAK GLE, SO XBLH NK KAWADKAN SKUAD..HUHU..
20/11-24/11/2007
FASA KEMKAMI DIUJI DGN PELBAGAI UJIAN YG MENGUJI KREDIBILITI N PENGETAHUAN KAMI TTG ILMU YG TLH JURULATIH KAMI AJAR..UISH..MMG PART YG PLG AK XSUKE SBB KENA STUDY..HUHU… 20HB MLM, UJIAN PERINTAH..BERTULIS JE..PETA, SKETCH N PENYAMPAIAN PERINTAH KENE BT ESOK PGNYE…PELIK SKT LA, SBB SBLM NIE BT SKALIGUS..ISH3..THEN PG SOKNYE AK DPT DS KAPTEN AZAHARI,AJUTAN KTRG LA..MULA2 MMG TAKUT GLE, TP DIE OK JE..AK PLAK YG X OK, XTAU NAPE..SOH ORIENTASI PETA N SKETCH PON JD XTENTU HALA..BLUR SEMACAM JE…NSB BAIK DPT KT DIE, AK TGK KWN AK KT SBLH YG DPT KAPTEN SHAFUDDIN DR POSWATAN TERUK GLE KENE SEMBUR…MYBE KALO AK BLH NANGIS AGAKNYE..HEHE..KAMI BT UJIAN KT KULIM..MLM PLAK FREE SBB KAMI HBS LMBT, KOL 6 PTG..
THEN 2ND DAY KAMI ADA UJIAN SENJATA, MEMBUKA N MMSG GPMG N TSM, N TSM MORTAR 60MM.. MLM PLAK UJIAN BERTULIS TAKTIK, UISH, NSB BAIK ADA SOALAN SPOT..HUHU..LEH GAK LA JWB BERBANDNG THN LPS…HUHU..ESOKNYE PLAK UJIAN BACA PETA, NI PON 1 HAL GAK, TETIBE PLAK SLH BEARING…NSB BAIKK DPT KT KAPTEN SHAZWAN…DIE PON DOK SERGAH AK JE..AK JD XTENTU HALA…BT KT BKT DUMBAR, CNTIK TMPT 2…MLM PLAK ADE UJIAN BERTULIS SENJATA, CG, MORTAR, GPMG..MENCABAR GAK SBB ADE SOALN YG XPRNH TGK PON…MKSDNYE X TAU NK JWB SBB XPRNH BLAJA PON…ISH3…
THEN, TIBE LA HARI TERAKHIR FASA KEM NIE, UJIAN KAWAD YG DBUAT D KEM BATU UBAN SBB PDG KWD KAMI ADE ORG GUNE, PDG KWD KT SNA KECIK JE, BAGUS LA KECIK SBB KTRG NYE SINDIKET XTAU LA BPE KALI KENE TAWAF..DH LA YG MERASMIKAN PDG KWD 2 PRK KTRG, SBB DIE TERTURUNKAN PGKT EN.ISMAIL 2 JD STAF…HUHU…MMG PNT GLE2 N BURN GLE2 GAK..HUHU..MCM KUDE BELANG DA….DPT DS EN.ISMAIL…JIRAN AIN..HUHU.. THEN PERSIAPAN UTK MSK MEDAN PLAK…
25/11-2/12/2007
FASA MEDAN
TEMPAT: KULIM..DPN BK KTRG WAT UJIAT TEWT DLU..MULE2 SMPAI JAUH SKT DR TMPT NK WAT PERTAHANAN 2..KENE BT MODEL N PERINTAH DLU..AK JD KREW MORTAR 60MM…MMG BRT LA NK BWK NAIK BKT PERTAHANAN 2..BKN SBB MORTAR JE, TP SBB PACK 2000 YG MMG BERAT 2…MENTAL AK..KESIAN LG KT KWN AK YG BWK CARL GUSTAV…HUHU..29KG TU…
PNT LA TAIP, TP APEPON MMG ANUAL CMP KALI NIE MMG PLG MENTAL N BEST GAK SBB RAPAT NGAN SKUAD KAMI, JENGKING HITAM..SGT BEST!!GALI KUBU PLG MENTAL…SBB AK DPT TNH YG ADA BTG KLAPE SAWIT..HUHU..TNH LMBUT TP BTG 2 LA..SMPAI STAF JASMIN YG TOUGH MCM MALIK NOR N KAPTEN SHAFUDDIN PON TLG GALI SKALI..AK NGAN ROZA MENTAL JE… ANUAL CMP NI MMG CIPTA REKOD LA UTK AK SBB AK JATUH 3X..1ST, TIME MARA, AK JD KREW GPMG NGAN ZUL, AK NK LMPAT TP TERJATUH ATAS DURI KLAPE SAWIT, TERCUCUK LA KT BETIS, LEBAM N DARAH…HUHU… THEN 2ND TIIME CONTACT, MSH LG KREW GPMG, DSBBKAN RANGKAIAN PNJG YG BERSILANG2 MSK CELAH KAKI 2 LA AK TERJATUH..PLG MALU IA DSAKSIKAN OLEH KAPTEN SHAZWAN, KAPTEN SHAFUDDIN, N KAPTEN SAFUAN…HUHUHU..DORG KETAWA GLE2 BLKG AK, DIANA YG CITE, DPN AK BT SERIUS JE..NSB BAIK DORG XINGT MUKE AK…3RD JATUH TERGELINCIR TIME NK TURUN DR BKT PERTAHANAN AFTER SERANGAN..YG NI XSAKIT N XLUKE PAPE PON..SKT JE..
THEN 2HB MLM KTRG ADE BBQ, 3 HB MLM PLAK ADA MJLS KAHWN TN MUKHWIM, PEG SUKARELA KAMI YG BEST NGAN KAK SYIKIN YG COMEI! KAMI YG URUSKAN..SENIOR LA…PROJEK TERAKHIR KAMI SBLM TMTKAN LAT..SDHNYE..MLM 2 AK, NORA, ROZA, JIEJAH, HAFIZAH N ROSITAH BT TARIAN ASLI…PNJM BJ MELAYU AMIR HAFIZ… ESOKNYE, 4/12, XDE LAT PON..JUZ ANTAPACK N POCHERS N KUNCI BLK…THEN KOL 2PTG MAIN BOWLING RAMAI2 KT BJ TERMASUK EN.AZIZ, EN.JASNI, STAF MANAF, STAF AZHAR, TN TOMOK N MEJAR SABRI N UMIE PON ADE…THEN KARAOKE…PNT LA NK TULIS, SBNRNYE BYK BNDA YG BEST, TP BIARLAH IANYA JD INGATAN DLM KPALE OTAK AK SLAME2NYE…SUSH NK TULIS…HANYA KAMI, SKUAD JENGKING HTM N JURULATIH YG TAU…..
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
at 8:34 pm on Saturday, April 26, 2008
Assalamualaikum wr.wb..
Alhamdulillah, pejam celik dah 3 thn ak dok blaja kt USM nie..byk kenangan yg indah, dan x kurg juge yg x bpe best…hehe.. thanx to all my lecturers n frenz, (bdk2 TI esp. Environment) yg byk tolg ak slme ini… InsyaAllah, kalo diizinkan ak dpt la grade bln 8 nnti..erm, xsabo rasenye…time nie la nk bls jase mak n walid yg byk bersusah payah slame nie…n Abg kesayanganku, Along Ami n kakak iparku, kak Rohani yg byk bg nasihat n tunjuk ajar..THANK YOU VERY MUCH!
erm, mlm td bt BBQ, kt dpn Queensbay..kebetulan ak xdpt nk g menembak,so ak pon join la..coursemate la yg bt ni (Gmie, naili, Shah, Mujahid, Izzah, Ku, Dha, Raihan, Mala, Aishah, Masni n Yun Kong).. mmg seronok gle la,walaupon susah gak mule2 nk cri port (kene halau ngan org yg nk wat shooting kt c2..) n nk stat api… byk gak a ktrg mkn mlm td, thanx la kt kwn2 yg susah payah peram n bt salad..sory den xdpt tolong sbb ade meeting utk pentauliahan kt markas…huhu..
b4 ktrg blk, dorg soh bdk2 yg nk grade bg speech. time2 la yg sedih, ade kwn yg nangis, ak tahan je..(hehe, poyo je..). ade gak kwn2 yg extend n bt industrial attachment. tp ade gak yg dh dpt keje… ku, jgn lupe blanje 1st gaji nnti ye! =p
Apepon, ak mmg sdh gak sbnrnye ble dh hbs nie, nnti susah nk jmpe kwn2 lg sbb sume dok berterabur..Penang, Kedah, Perak, Melaka, Selangor, KL n Pahang.. Apepon, i hope that we stil keep in touch n kalo2 dh smpai jodoh 2, jgn lupe la jmpt ek! =p
Skrg nie, tggal 1 je lg..Pentauliahan PALAPES kt UKM, Bangi. Erm, harap2 ktrg sume berjaya tauliah dgn cemerlang bln jun nie.. Skuadku, Jengking Hitam, teruskan perjuangan! Jgn putus asa n truskan semangat kite.. ingat, diam2 berbisa… Gud Luck!
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@

erm..akhirnye, berakhir sudah sebuah perhubungan..

adat la, bile bercinta pasti akan kecewa.. ini semua pengalaman.. ak menerima nya dgn redha’..xde gunenye menangisi sume yg terjadi.. mybe xde jodoh..

even by sms, ak ttp terima. hope dia akan jmpe seseorg yg better n blh bahagiakan die.. wpun 2 bln je dgn dia, namun ak ttp berterima kash dgnnya..krna mmberi ak peluang..

papepun yg terjadi,life must go on.. itu mmg ak pegang.. pasti korg pon setuju, tol x? hehe.. jgn risau, jodoh pertemuan d tgn Allah..

ok…

(12.32am..thursday, october 8, 2009)

0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@



Salam..

Xtau mcm mne nk mulakn..tp yg plg ak ingat, time tauliah ni la paling byk mengajar n menyedarkan ak ttg erti kesabaran, krjasama, pengorbanan n keperitan..yg plg pnting ialah setiakawan..

ape yg boleh ak katekan, time nie la kite leh jmpe n kenal sikap n pragai kwn2@skuad kite same ade yg pemalas, rajin, supportive, pacat (suke mengelak, byk alasan), talam 2 muke..byk2 muke pon ade,gle2, emosional(ak la 2..), n ade gak yg baik n tabah..pendek kate, mcm2 la prgai dorg nie..manusia…

tp mmg tauliah nie byk gle dugaan, ak xtau npe ak emosional sgt2…mybe sbb mental + pnt..ak ngaku yg hmpir stp ari ak nangis..huhu…mule2 pasal netball,pas2 kawad plak…

pasal netball 2, sumenye sbb slh phm n xpuas ati..kami dpr offer dr CI g genting tp dsbbkan i2, timbulnye prsn xpuas ati skuad kami yg len..smpaikn ble sbt je "Genting" ak jd sedih sgt2…ak ingt lg, ari2 kami dpt outing, ak gle2 nangis xnak g, nk kwd gak ngan org len..smpai staf n kwn ak pujuk..huhu..tp Alhamdulillah, setelah berbincg akhirnye kami ikut skuad kami yg len outing kt mid valley..xksh la dkt pon, janji kami hepi n xde spe yg terluke..wpun kdg2 ak pk bkn slh kami, tp dsbbkan kami tersepit…biarla, benda dh berlalu…mybe ini dugaan…this thing make me realize something…sometimes we need 2 korbankan smthg 2 gain somethg..n about others feeling….

psl kawad plak, mmg byk gle xpuas ati..trs trg ak katekn ak sgt2 jeles ngan kwn2 ak yg xmsk kwd..ble ktrg blk, dorg tgh tdo, padahal sblm ktrg g pon dorg tdo lg..then dorg x "BURN" mcm ktrg, tmbh2 lg ak, kulit ak mmg senang gle burn..huhu..prnh gak ktrg yg msk kwd nie rase sdh gle2 sbb time ktrg kwd, dorg xde..xsupport pon ktrg nie..huhu.. pas2, mlm plak ade lat watikah..ak ingat lg, 1st day raptai ktrg smpai kol 5pg..kol 6.30pg dh kawad plak…bygkanlah…ish3…dh la kwh dr 6.30-12tgh hr, pas2 smbg kol 2-5…mlm kol 8-12 mlm..adussss…xsgke mental sgguh…dsbbkn mental gak la, ak syp je..dorg sume dok tanye ak diam je..ade yg takut pon ade tgk muke ak…sory sgt2 kat kwn2, ak xnak ckp sbb ak takut nnti ak trkeluarkan kate2 yg x spttnye yg leh wat korg sakit ati.. tp ak ckp kat korg yg kalo ak syp mksdnye ak pnt..mmg btl pon tp yg lbh tepat sbb yg ak ckp td.. ak xnak korg skt ati..sory again..(time kawad 2, hmpir tiap ari demam, tp pakse diri gak kawad..)

hari tauliah plak, kusangkakan sumenye akan bergumbira la.. tp ade gak yg xpuas ati n geram…time kwd n amik watikah yg trlalu lame..kesian kat parents…dr pg kol6 smpi 2ptg bru hbs..2 xmask bergmbr lg..ak soh mak ak n adk2 ak blk dlu..kol 4 lbh bru hbs..
mlm plak ade bbq sempena tauliah ktrg nie, then kene ro-call ngan Kapt.Shazwan…biase la, mndi bunge..smpai kol 4pg..luahan prsn spnjg jd kadet n ucapan kt skuad.. tp yg aku plg ingat, pg 2, b4 kawad, ktrg slm staf manaf n en.Aziz..time 2 ramai yg nangis, ak thn je..xlarat nk ngis dh sbnrnye..en.Aziz pn xdpt thn, bergenang juge airmate nye..kami hope sgt die msk baris tp dsbbkn mslh kshtn, staf manaf yg ganti…time nk kuar baris, lagu bertemu n brpisah, ak dh nangis dh..ak xsggup nk tgk staf manaf, sbb ak tkt ak akn nangis lbh truk lg…huhu…tp bie kate mmg staf ngis…cian kt staff…

pgnye plak, betolak blk ke usm…pki no3 ngan 1 paku..wah, bgga gle..n klaka gak, ble benti kat R&R, 2 bas YO…smpai ade bdk sek tnye kt kwn ak nie, persatuan pe? haha, klaka btol…

Terlalu byk kenangan, x sume nye sedih, ade gak yg best..cthnye ak kuar outing ngan en.Aziz n En.Mokhtar n ain time anta teng2 ke pudu..ktrg g Mydin n mkn2..klaka gle ngan encik nie, pasal ‘tgn putih’…haha,spe yg tau je phm…kuar mkn sate kajang…kuar outing kat mid..n time mlm kbdayaan.."selangit" hehe…

Pe pon, ni la yg ak pilih, nk rase pgalaman jd PALAPES n YO..ak sndiri yg nak rase betape pedih, sakit n susahnye nk pki 1 paku nie..wpun ade org yg dpt ngan mudah, xprlu bwk pack, xperlu burn, dll..tp ak sndiri yg nk rase sume 2..supaya ak mghargainye, n spya ak dpt ingat sume kngan yg ade.. "Bukan senang nk jd Senang".. sumenye jd kngan manis buat ak..Sayang sgt2 kat jurulatih, staf, n peg n yg plg pntg Skuad Jengking Hitam…hope dpt keep in touch ngan dorg..thanx gak kat kadet pembantu, jr n inter…tnpe dorg laparlah kami..hehe..
thanx gak kat tuan mukhwim, daun 2 ttp ak smpan…3thn dh…wpun die xdpt dtg krna tugas, ak ttp syg gak…
Tahniah kat Our PRK, MOhd Faizal b Uyub (bESt CAdet)

Last but not least, thanx n TAHNIAH 2 all my skuad,(Jengking Hitam), our komandan, VC Tan Sri Dato’ Dzulkifli b. Abd Razak, Our TK, Tuan Mukhwim, Shah, Yusri, Bisyrul, Arip, Tuan2 yg lain time kami Jr smpai snr… Encik Aziz, Jasni, Mokhtar, Zul, Q, Staf Manaf, Shamsudin, Azhar, Rosli, Irwan, Zamri, Zul, suhaimi, Q, Raden, n staf2 lain, Jasa kalian ttp ku kenang….Ampun dan maaf skiranye ade slh n silap..halakan mkn n minum n Thanx 4 evrythg..syg sgt2 kat sume..mmmmuahhh!

1 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
Oh Tuhan..seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dgn hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah ku mohon apa yg terbaik buatku
Hindari ak dari kemurkaan-Mu

Namun seandainya dia bukan jodohku
Bawalah dia jauh dari diriku
Dan berikanlah kami ketabahan dan petunjuk
Agar kami dpt menerima ketentuan-Mu dgn redha'

Sesungguhnya, Engkaulah Yang Maha Mengetahui,
Yang Maha Pengasih & Penyayang

Setiap yang Engkau tentukan, pastinya yg terbaik buat kami dan ada hikmah disebaliknya
0 comments | edit post
Reactions: 
EiF@
kdg2 hatiku terfikir..kenapa semua ini terjadi? adakah disebabkan oleh kelemahanku atau memang suratan takdir yg telah tertulis? apakah y harus ak lakukan utk ak terus hdp tanpa dbayangi kenangan silamku bersamanya...

oh Tuhan, Kaulah yg Maha Mengtahui lg Maha Penyayang..Kau kuatkanlah hatiku ini agar dpt ak meneruskan hdpku bersama insan yg kusayang..sesungguhnya, Kau Yg Maha Mengetahui apa yg terbaik buat diriku...

Memg betul jodoh telah tertulis di tanganNya..spt dlm surah An-Nisaa'.. "Lelaki yg baik utk perempuan yg baik, dan perempuan yg baik utk lelaki yg baik...Lelaki yg jahat utk perempuan yg jahat, dan perempuan yg jahat adalah utk lelaki yg jahat.." yg mana satukah kategori ak? baik ke? atau jahat? semuanya Allah yg lebih mengetahui...

Benar kata seseorg, pabila kita hanya duduk d rumah dan tidak bekerja,membuatkan kita ade byk mase utk berfikir..terlalu byk berfikir..lantas membuatkan hati gundah gulana dan x menentu...sifat terlalu mengikut perasaan,cepat terasa, rasa bersalah dlm diri sendiri, bukan pendengar yg baik dan slalu mengungkapkan kate "xde pape" bila diajukan soalan mengusutkan/mengeruhkan lg keadaan..

Sedih rasenye bila mengenangkan diri yg sukar berubah wpun sudah diegur acap kali oleh org sekeliling namun kerana kelemahan diriku ditambah lg dgn sifat degilku membuatkan ak terus dbelenggu oleh masalah yg sama saban hari...mengapa ak begini? adakah kerana ak sukar utk menerima teguran? atau kerana ak sering terfikir, kenapa perlu kite berubah sedangkan kita telah berjanji utk menerima pasangan kita seadanya? adakah salah angapanku ini???

Akhirnya kusedar, pabila bersama org baru, dia turut menunjukkan reaksi yg sama..ya, mmg terbukti salah anggapanku itu..ak ingin berubah..namun, kuperlukan seseorg utk menunjukkan jalan..membimbing ak...dan pastinya sgt sabar dgn karenahku..

saat ini kurasakan lgu ini sesuai dgn diriku..(telah diubah sikit liriknyer..)

"tidak ku pinta, lahir ke dunia...tidak ku duga sifatku begini...
tidak ku pinta kasih dan manja..
bukn ku rayu..bantu simpati...
namun yg kuharapkan hanyalah sebuah kehidupan yg bahagia...."
0 comments | edit post
Reactions: 

1Malaysia.. Saya anak Malaysia (^_^)

Photobucket
There was an error in this gadget